

Equipping Those Who Serve & Care: Grooming, Delayed Disclosure & Effective Multidisciplinary Teams

TWO-DAY TRAINING EVENT

Training Day 1

8:30 am – 8:50 am (20 minutes)

Training Introduction and Overview

Section Description:

- Introduce instructors
- Go around the room and have participants introduce themselves
- Agency, title, job description, years in service
- Discuss the creation of Building Hope Today and show Matt's video
- Inform participants to feel free to get up and use the restroom or take a break as needed due to the heavy content (etc.)

8:50 am - 9:35 am (45 minutes)

A Tale of Two Cases: Using Grooming Evidence in Child Sex Abuse Prosecution

Course Description: Participants will learn how a civil lawsuit for fraud became the corroborative catalyst in a successful child sexual abuse criminal prosecution. This presentation will discuss how a criminal defendant's conviction was overturned on appeal; the search for corroborative evidence was necessary using another civil case's grooming theory to corroborate the victim's disclosure in a criminal prosecution.

Key Learning Objectives:

- Learn practical tools to help both prosecutors and law enforcement find corroborative evidence when none appears to exist.
- Understand the grooming techniques used by offenders with victims and the delayed disclosure process.
- Ten minutes to discuss a case participants may have had that sounds similar.

9:35 am - 9:45 am (10 minutes) - BREAK

9:45 am - 10:00 am (15 minutes) - Team Building Activity

10:00 am – 10:45 am (45 minutes)

The Stories, The Stages, The Multidisciplinary Team: An Introduction & Overview

Course Description: This MDT training is designed to help varying disciplines involved in child abuse investigations to partner, and to share knowledge and expertise to optimize case-specific outcomes in criminal justice and child protection systems. The MDT model enhances the coordinated community response to child abuse.

Key Learning Objectives: Recognize the value of the MDT response by respecting the contribution and knowledge of each discipline will help achieve the most optimal outcomes and accountability in these complex cases.

10:45 am - 11:00 am (15 minutes) - BREAK

11:00 am – 12:00 pm (60 minutes)

The Seven Stages of Grooming and Delayed Disclosure

Course Description: This training will provide participants with an understanding of the 7 Stages of Grooming, clarify misconceptions, and gather evidence during investigations and preparation for legal testimony. Participants will understand the role of grooming behaviors, pinpointing critical warning signs that can go unrecognized, leading to successful prosecutions.

Key Learning Objective: Recognize and understand the Seven Stages of Grooming to identify how perpetrators target and abuse their victims.

12:00 pm - 12:45 am (45 minutes) - LUNCH

<u>12:45 pm – 1:30 pm (45 minutes)</u> - Team Building Activity
Who are you related to your personality and your role within the MDT?

1:30 pm - 2:30 pm (60 minutes)

Forensic Interviews—Best Practices and Identifying Grooming Tactics

Course Description: This training provides participants an understanding and recognition of the importance of identifying grooming tactics in child sexual abuse case forensic interviews.

Key Learning objective:

- Understand the grooming techniques used by offenders with victims and how this can impact disclosures.
- Learn best-practice and evidence-based techniques to use when speaking with a child throughout their disclosure process.
- Learn the prominence of recantation, MDT techniques to overcome reluctance, and questions to ask victims about their recantation.

2:30 pm - 2:45 pm (15 minutes) - BREAK



2:45 pm - 4:15 pm (90 minutes)

Incorporating the Offender's Grooming Techniques into Your Criminal Investigation (Part 1)

Course Description: Participants will be provided examples of evidence that corroborate grooming techniques used by offenders to sexually abuse a child. The attendee will learn how to identify and incorporate grooming evidence in their criminal investigation. The participant will also examine how the grooming evidence may be effectively used to prosecute the offender.

Key Learning Objective:

- How to incorporate grooming evidence into the criminal investigation.
- How to integrate grooming evidence into the prosecution (pre-trial preparation and trial presentation, use of expert witness, etc.)

4:15 pm - 4:45 pm

Reflect and Respond

FND OF DAY 1

DAY TWO

8:30 am - 8:45 am - (15 minutes)

Reconnect, Reflect & Respond — Takeaways from Day One

8:45 am - 9:30 am - (45 minutes)

Incorporating the Offender's Grooming Techniques into Your Criminal Investigation (Part 2)

Course Description: Participants will be provided examples of evidence that corroborate grooming techniques used by offenders to sexually abuse a child. The attendee will learn how to identify and incorporate grooming evidence in their criminal investigation. The participant will also examine how the grooming evidence may be effectively used to prosecute the offender.

Key Learning Objective:

- How to incorporate grooming evidence into the criminal investigation.
- How to integrate grooming evidence into the prosecution (pre-trial preparation and trial presentation, use of expert witness, etc.)

9:30 am - 9:40 am - (15 minutes) - BREAK

9:45 am – 11:45 am (2 hours) PROSECUTION: Best Practices

We are all in this together!

Key Learning Objective:

- Rules of Professional Responsibility don't just "apply" to the Prosecutor.
- Learn how grooming evidence is used at trial to corroborate the victim.
- Learn how grooming evidence is used at sentencing.

Course Description: The training is designed to identify best practices for prosecutors presenting delayed disclosure in child abuse cases using grooming evidence as corroboration. The training will review evidentiary considerations, including pre-trial motions and expert testimony, along with ethical considerations unique to these cases.

Key Learning Objective:

- Participants will understand the value of grooming evidence in criminal prosecutions, including "soft" evidence, ethical considerations, and key evidentiary arguments.
- How to incorporate grooming evidence into the prosecution (pre-trial preparation and trial preparation, use of expert witnesses).

11:45 am - 12:30 pm (45 minutes) - LUNCH

12:30 pm - 12:50 pm (20 minutes) - Team Building Activity

12:50 pm – 2:20 pm (90 minutes)

The Victim-Centered, Trauma-Informed MDT

Course Description: Provide participants information on the roles and responsibilities of the law enforcement system and community-based victim advocates in supporting victims and providing resources during the investigative, prosecution, and post-disposition phases. This training will provide information about the needs of victims and tools to meet the individual needs of victims of grooming-related offenses. Participants will learn about the importance of collaborating with victim advocacy and support services during the investigative process, the prosecution, and beyond conviction.

Key Learning Objectives:

- Understand the role of the law enforcement system and community-based advocates.
- Identify the statutory rights afforded to victims in your specific state.

2:20 pm - 2:35 pm (15 minutes) - BREAK



2:35 pm - 3:20 pm (45 minutes)

MDT Effectiveness Action Plans

Session Content

- Trainee's MDT Action Plans Presented
- MDT Assessment Plans

3:20 pm - 4:00 pm (40 minutes)

Self-care and Resiliency: This isn't a sprint, but a marathon

Session Content

• How do you process the emotional baggage?

4:00 pm - 4:30 pm (30 minutes)

Training Conclusion

Session Content

 Wrap up where each team comes up with five take away items from the training that they will bring back to their respective agency, job, etc. as an improvement and/or new idea.

END OF DAY 2